Meergezinswoning in art nouveau

Beschrijving

Meergezinswoning in art-nouveaustijl, volgens de bouwaanvraag van 1907 opgetrokken in opdracht van Aimé D. Musschoot. De bouwheer was verbonden aan de rederij Société Anonyme Badoise pour la navigation sur le Rhin et les transports maritimes. Van de ontwerper kon de handtekening op de bouwplannen niet worden geïdentificeerd. Het gebouw werd ontworpen als meergezinswoning.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel is opgetrokken uit baksteenmetselwerk met knipvoegen, op een arduinen plint. Ontlastingsbogen en de lekdrempels uit geel en groen geglazuurde baksteen verlevendigen het sobere parement. In overeenstemming met de indeling van het interieur, legt de gevelcompositie de klemtoon op de brede zijtravee. Deze wordt achtereenvolgens gemarkeerd door een driezijdige houten erker, een tweelicht met balkon, en een breed rondboogvenster. Het houten schrijnwerk van de vensters bleef behouden, met weglating van de kleine roeden; de deur werd vernieuwd. Opmerkelijk is het smeedijzer van de balkonborstwering met een opvallend vlindermotief, en het fraaie voortuinhek.

Volgens de bouwplannen hebben de begane grond en de eerste verdieping een vrijwel identieke plattegrond, die uit een voor- en een achterplaats bestaat, geflankeerd door de inkom en het trappenhuis. Keuken, pomphuis en toilet nemen telkens de achterbouw in, terwijl de begane grond beschikt over een extra veranda met bovenlicht. De bovenste verdieping en het dakniveau tellen elk drie vertrekken.