erfgoedobject

Burelen Algemeene Bouwmaatschappij

bouwkundig element
ID
213699
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213699

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1909 laat de "Algemeene Bouwmaatschappij", gevestigd op de Leopoldplaats nr. 5, burelen bouwen op de Lambermontplaats naar ontwerp van Edward Van Not. De twee voordeuren geven weer dat de verdiepingen als appartementen werden verhuurd, wat ook duidelijk wordt op de plattegronden in het bouwdossier.

Rode baksteenbouw van vier bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. De lijstgevel was oorspronkelijk voorzien van een bepleisterd en witgeschilderd parement met een fraaie neoclassicistische ornamentiek bestaande uit kolossale pilasters tussen de traveeën van de bovenverdiepingen, balkons, met stucwerk versierde boogvelden van de centrale vensters; nu evenwel gedecapeerd. Rechthoekige muuropeningen op de eerste tot derde bouwlaag, rondboogvensters boven. Op de begane grond twee rechthoekige deuren en een breed centraal venster met natuurstenen kruiskozijnen. Tussen de centrale balkons op de eerste en tweede verdieping werd in 1920 een houten erker aangebracht.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 2031, 1920 # 10532.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burelen Algemeene Bouwmaatschappij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213699 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.