erfgoedobject

Paviljoen uit Tweede Wereldoorlog

bouwkundig element
ID
213697
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213697

Juridische gevolgen

Beschrijving

Houten constructie uit de Tweede Wereldoorlog, opgetrokken door de Duitse Feldwebels.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielden de Duiste Feldwebels toezicht op de landbouwproductie om de voedseldistributie te regelen. Daarvoor werd een houten bureeltje op een roostering boven een sokkel opgetrokken op de boerderij Vermeulen (achter het huidige recreatieoord). Na de oorlog werd het paviljoentje hergebruikt door het Gentse koppel Madame Lulu (dochter van schrijver Raymond De Kremer, beter bekend als Jean Ray en John Flanders) en Monsieur José. Rond 1960 werd het hele houten gebouwtje verplaatst en geïntegreerd in het recreatieoord.

Zeer eenvoudig wit geschilderd houten paviljoentje op rechthoekige plattegrond onder zadeldak van golfplaten; rechthoekige groene deur en dito vensters voorzien van luiken. De waarde ligt in zijn historiek. Het vormt een zeldzaam voorbeeld van houtarchitectuur uit de oorlogstijd.


Auteurs: Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Paviljoen uit Tweede Wereldoorlog [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213697 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.