Burgerhuis in cottagestijl

Beschrijving

Burgerhuis in landelijke cottagestijl, samen opgetrokken met twee gelijkaardige gekoppelde woningen verderop in de Van Putlei, naar een ontwerp van het architectenbureau Eugène Dieltiëns uit 1922. Voor opdrachtgever J. Waterkeyn was het project vermoedelijk bedoeld als vastgoedinvestering. Vermoedelijk tekenden de broers Grégoire en Jules Dieltiëns, de zonen van Eugène, de bouwplannen. Zij zetten in de jaren 1920 het architectenbureau verder, maar lijken zich vooral toe te leggen op kleine verbouwingen. Slechts enkele woningen van hun hand zijn bekend, waarvan deze drie als interessantste gelden.

De rijwoning in halfopen bebouwing die een souterrain en twee bouwlagen telt, is uitgevoerd in baksteenbouw onder een mansardedak van rode pannen. De gevels zijn erg eenvoudig van opzet, met metselwerk in een doorlopend metselverband zonder enige versiering, afgewerkt door de kroonlijst. De typische tweekleurig geschilderde vensterluikjes van de begane grond, die oorspronkelijk sterk bijdroegen tot het gewild pittoreske karakter, zijn helaas op het hangwerk na verdwenen. Voor- en achtergevel hebben een gelijkaardige opstand van twee ongelijke traveeën die de indeling van het interieur weerspiegelt; de zijgevel is vrijwel blind slechts geopend door de dienstingang en de venstertjes van het trappenhuis. De straatgevel wordt bepaald door de driezijdige erker van het salon en het opengewerkte hoekportaal, een loggia met een houten luifel, een kleine oculus en een zijdelingse rondboog. Het houten schrijnwerk van deuren en vensters bleef bewaard, in tegenstelling tot het verwijderde voortuinhek. De doorgang naar de tuin wordt afgesloten door een opvallend smeedijzeren art-decopoortje, met een stralende zon en een wolkenhemel als motief.

De plattegrond toont een vrij conventionele indeling, waarbij de keuken uitgerust met een keukenlift zich in het souterrain bevindt. De begane grond vormt een klassieke suite van salon en eetkamer, met een terras aan de tuinzijde, geflankeerd door het portaal, de vestiaire, de traphal en de office. De bovenverdieping omvat drie slaapkamers en een badkamer, en het dakniveau twee slaapkamers en twee mansardes, telkens geschikt rond de traphal.