Ensemble van drie stadswoningen

Beschrijving

In 1895 dient aannemer Henri Claes een bouwaanvraag in voor drie stadswoningen in het begin van de Dendermondestraat, waar voor zijn rekening nog andere woningen worden opgetrokken. De woningen passen zowel qua schaal als qua bouwstijl in de basisbebouwing van de Dendermondestraat.

Nr. 5 is een enkelhuis van twee bouwlagen en twee traveeën onder mansardedak, nrs. 7 en 9 zijn twee spiegelende woningen van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. De woningen hebben neoclassicistische lijstgevels met standaard elementen zoals de kordonlijsten, imitatievoegen, lage hardstenen plinten en rechthoekige muuropeningen. Bij nr. 5 echter zorgt het centrale dakvenster onder gebogen fronton en met balkon op fraaie console voor een originele toets. In 1900 worden twee flankerende kleinere dakvensters toegevoegd, ontworpen door dezelfde aannemer.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 138, 1900 # 1219.