Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Resterende helft van een geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van Albert Van Peeterssen, naar een ontwerp van architect Laurent Duvivier uit 1914. Duvivier, die samen met zijn oom als bouwpromotor actief was in de wijk, bouwde hier vóór de Eerste Wereldoorlog meerdere huizen, waaronder zijn eigen woning hogerop in de Bosmanslei. Het linkerpand (nr. 11) werd in 1990 gesloopt voor de bouw van de dokterswoning Perl, een project van de ArchitektenWerkGroep A.W.G. (bOb Van Reeth, Mica Franck, Geert Driesen en Chris Poulissen) dat uiteindelijk geen doorgang vond. Vervolgens werd hier in 1999-2001 de huidige eengezinswoning gebouwd, een ontwerp van architect Kathleen Willems.

Het oorspronkelijke complex in halfopen bebouwing, dat in de Bosmanslei op een driehoekig perceel de overgang maakte van het rechte straatgedeelte naar de rotonde, telde vier bouwlagen en vijf ongelijke traveeën onder een plat dak. De lijstgevel uit bak- en natuursteen wordt vooral gekenmerkt door een gebroken gevellijn, met een driezijdige erker oplopend over de eerste drie bouwlagen. Deze compositie werd oorspronkelijk symmetrisch herhaald in het gesloopte tweelingpand, met eenzelfde erkerpartij en een vrijwel blinde zijgevel. De gevelbehandeling is verder veeleer sober, met regelmatige registers van rechthoekige of licht getoogde muuropeningen, en als enige decoratie eenvoudige sluitstenen en casementen met ruitmotief. Het schijnwerk is vernieuwd; wel behouden bleven een smeedijzeren borstwering en het voortuinhek.

Volgens de bouwplannen volgen beide rijhuizen de typologie van de bel-etagewoning, met oorspronkelijk een spreekkamer en de keuken op de lage begane grond. Het salon met loggia en de eetkamer vormen in een doorlopende suite de hoofdverdieping; twee slaapkamers en een badkamer nemen beide bovenverdiepingen in, verbonden door het trappenhuis.