Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis gebouwd in opdracht van Florent Coosemans, waarvoor in 1910 kort na elkaar twee bouwaanvragen worden ingediend. De eerste heeft betrekking op een veel eenvoudiger woning, vermoedelijk ontworpen door een aannemer. Na het verkrijgen van de bouwvergunning volgt een tweede bouwaanvraag, nu enkel voor de voorgevel naar een ontwerp van architect Laurent Duvivier. Duvivier, die samen met zijn oom als bouwpromotor actief was in de wijk, bouwde hier vóór de Eerste Wereldoorlog meerdere woningen, waaronder zijn eigen woning in de Bosmanslei uit 1911. Florent Coosemans was afgevaardigde van de Compagnie du Gaz en journalist.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De lijstgevel vertoont kenmerken van de neo-Vlaamserenaissance-stijl, zowel wat het materiaalgebruik - bak-, natuursteen en hardsteen - als de ornamentatie betreft. Asymmetrisch van opzet legt de compositie de klemtoon op het zijrisaliet. Het wordt gemarkeerd door drielichten en mondt uit in een puntgevel met topstukken; de driezijdige houten erker van de eerste verdieping werd samen met het overige schrijnwerk vernieuwd. Ook de garage in het souterrain is een recente verbouwing, waarbij het voortuinhek verdween.

De plattegrond beantwoordt volgens de bouwplannen aan de conventionele typologie van de burgerwoning, met de keuken in het souterrain. Op de verhoogde begane grond worden het salon, de woonkamer en de eetplaats geflankeerd door de smalle vestibule en het trappenhuis. De eerste verdieping omvat twee slaapkamers en een terras, de tweede één slaapkamer, een badkamer en een zolder.