Café De Snaggaard

Beschrijving

Voormalig café De Snaggaard, voorheen herberg en feestzaal 't Vinkske. Vier traveeën brede lijstgevel van twee bouwlagen en een mezzanino hoog, volgens bouwaanvraag opgetrokken in 1843. Op de plint en kroonlijst na onbepleisterde gevel in donkerrode baksteen met muurankers. Verzorgd metselwerk in kruisverband met smalle voegen, herinnert aan Hollands baksteenmetselwerk. Boven de doorbrekingen, metselwerk met knipvoegen.

Rechts van het linker venster, geschilderd huisnummer E13/8, voor zover bekend het enige bewaard gebleven Oostenrijkse huisnummer in Brugge. De Oostenrijkse nummering was in Brugge in gebruik van 1790 tot 1866. Naast de deur en boven het huidige huisnummer, het geschilderde huisnummer E16, aangebracht in de jaren 1880.

Resten van oude kern, vermoedelijk uit de 16de eeuw (aanbouw met voutekelder, fragmenten oorspronkelijke achtergevel). Achter het huis, bouwvolume van de vroegere feestzaal (steil zadeldak met gegolfde pannen) met afdak op metalen stijlen voor boldersbaan.

• Devliegher Luc 1975: De huizen te Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt – Amsterdam, 198.
  • D'Hondt Jan 2010: Een laatste spoor van de eerste huisnummering in Langerei 20, een huis met drie huisnummers, Brugs Ommeland 50.4, 263-272.

Auteurs: Debonne, Vincent