Commandopost John McCrae site

Beschrijving

De Kanaalsite John McCrae ligt langs de Diksmuidseweg (N369), naast huisnummer 148, net ten noorden van de Noorderring, net ten westen van de Ieperlee en het kanaal Ieper-IJzer. Deze site bevat de Britse militaire begraafplaats Essex Farm Cemetery, met links de medische post en aanpalende betonrestanten. John McCrae wordt herinnerd op de provinciale naamsteen en de benaming van het pad "John McCraepad". Wandelpaden en informatieborden geven verder nog toegang en duiding voor het gedenkteken voor de 49th West Riding Division op de kanaaloever achter de begraafplaats, een schuilplaats gebruikt als noodwoning en diverse betonnen posten, waaronder een commandopost, allen ten westen van het kanaal en ook bereikbaar via het kanaalpad. Deze commandopost ligt vlak ten noorden van de noodwoning.

Historische achtergrond

Betonnen militaire post. De inscripties verraden de (oorspronkelijke) functie van het bouwwerk, namelijk een Orderly Room van de Royal Engineers Field Companies, dus een soort commandopost van de genietroepen.

Rond 1700 vormde het nieuwe Ieperleekanaal, dat tussen 1636 en 1643 werd gegraven ter vervanging van de dichtgeslibde Ieperleet, de grens tussen Frankrijk en de Spaanse Nederlanden. Langs de linkeroever ontstond een verdedigingslinie of 'retranchement', waarbij een vier à vijf meter hoge berm werd gebouwd: de huidige kanaaldijk. Deze verdedigingslinie maakte deel uit van de grensverdediging die de Franse vestingbouwer Vauban uitbouwde van de Noordzee tot Charleroi.

Tot aan de Tweede Slag bij Ieper lag de Kanaaldijk op ongeveer acht kilometer van de frontlijn. De dijk werd enkel gebruikt door de artillerie.

Vanaf september 1916 werden talrijke versterkte schuilplaatsen (dug-outs) gebouwd in de linker- en rechteroever van het kanaal, door de compagnies genie van de 38ste (Welshe) Divisie. In december 1916 en januari 1917 werd dit werk voortgezet door de Royal Engineers, die opdrachten uitvoerden voor de 39ste divisie. Door de aanhoudende beschietingen van de bruggen over het kanaal en van de Kanaaldijk dienden voortdurende herstellingen te worden uitgevoerd. Daarbij werd steeds meer beton gebruikt.

Kenmerken

Ten westen van het Kanaal Ieper-IJzer, tegen de kanaalberm ingebouwd, steekt een betonnen constructie van circa 8 meter lang ongeveer 1 meter boven de grond uit. Het beton is tegen een houten bekisting gegoten en het dak is, voor zover zichtbaar, vlak. Aan de westelijke zijde staan inscripties: "R.E. Field Co. Orderly Rm".

• Informatie afkomstig van aanwezige informatieborden op de site.

Bron: WOI Relict (722): Commandopost John McCrae site (Boezinge - WOI)