Watou Churchyard

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watou Churchyard

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Watou

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Bavo

Beschrijving

De Britse graven liggen verspreid over het kerkhof, in drie perken ten noorden van de kerk. Ten zuiden van de kerk zijn er Heldenhuldezerken te vinden.

Historische achtergrond

In drie perken, verspreid over het kerkhof, liggen twaalf geïdentificeerde doden begraven, waarvan één uit Canada en 12 uit het Verenigd Koninkrijk. Het kerkhof van Watou werd tijdens de Eerste Wereldoorlog, meer bepaald tussen april 1915 en april 1918 enkele keren gebruikt voor bijzettingen van Britse doden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren Watou en omstreken, inbegrepen de Franse zijde, een 'rustsector' ver achter het front gelegen, met legerkampen, en met tijdelijke barakken voor Belgische vluchtelingen. Er was soms een moeilijke verstandhouding tussen de Britse militairen en de Belgische bevolking.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • CHIELENS P. s.d.: De POP.Route. Fietsen achter het front, Poperinge.