Restant Duitse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Duitse betonnen militaire constructie langs de straatzijde bij de woning Oude Komenstraat nummer 28, op circa één kilometer ten zuidoosten van Geluveld, in heuvelachtig landelijk gebied.

Historische achtergrond

Betonnen militaire constructie van Duitse makelij uit de Eerste Wereldoorlog, behorende tot de Geluvelt-Riegel, een flankerende stelling die vooral in 1917 onder leiding van het Landsturm-Infanterie-Regiment 39 aangelegd werd. Na de oorlog werd de constructie gedynamiteerd, wat de beschadiging/vernieling van de muren en het verdwijnen van het dak verklaart. Op het moment van inventarisatie was de constructie opgevuld met allerhande afval van het slagveld.

Kenmerken

Halfondergrondse betonnen constructie (70 centimeter lang en 690 centimeter breed), gegoten tegen een houten bekisting, met twee toegangen aan de oostelijke zijde en een betonnen vloer. De oorspronkelijke staanhoogte zou 185 centimeter geweest zijn. Het dak is volledig vernield en de zuidwestelijke hoek zou grotendeels verdwenen zijn. Ook de andere muren zouden sterk beschadigd zijn.

• VANCOILLIE J. 2002: Halfweg Menin Road en Ypernstrasse. Gheluvelt 1914-1918, Association for Battlefield Archaeology in Flanders III, Voormezele.

Bron: WOI Relict (571): Duitse constructie Oude Komenstr 28 (Geluveld - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore