Schuilkelders

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schuilkelders

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt met omgeving

Beschrijving

Onder de markt van Diksmuide zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vier schuilkelders voor de burgerbevolking aangelegd zijn. De toegang van één schuilkelder is zichtbaar gehouden door een afgesloten venster, zichtbaar gemaakt via een venster, met opschrift "Veiligheid van luchtalarm" "Pol.Regl.23-4-'41". De andere drie schuilkelders zouden nog steeds (deels) ondergronds aanwezig zijn.

• Mondelinge informatie, meegedeeld door Herman Demoen.

Bron: WOI Relict (381): Schuilkelders Grote Markt (Diksmuide - WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore

Aanvullende informatie

Sinds een recente heraanleg van de Grote Markt is de toegang tot één van de schuilkelders niet langer zichtbaar via een venstertje.

Volgens plannen, getekend naar aanleiding van de heraanleg van de Grote Markt in de jaren 1990, betreft het twee schuilkelders, die ook als 'doorloopbunkers' werden omschreven. Elke bunker heeft een aparte in- en uitgang, die bovengronds uitmondden in betonnen constructies. Via een kronkelend sas komt men in een ondergrondse betonnen gang, waar eenvoudige banken aanwezig waren.

• SWECO BELGIUM 2017: Beheersplan Grote Markt & Omgeving Diksmuide, definitieve versie mei 2017, 33 en bijlage.