Twee ondergrondse betonnen constructies "F"

Locatiebeschrijving

In een nabijgelegen weide en veld, op circa 300 meter ten zuiden van de kerk van Oostvleteren, liggen minimum 4 ondergrondse betonnen constructies, per 2 gegroepeerd, op circa 90 meter van mekaar verwijderd. Te voet te bereiken via het veld tegenover Oude Reningeweg nummer 13. De constructies het verst van dit huis gelegen, werden in de winter van 2004 opgegraven en dragen de letter "D". De constructies het dichtst bij dit huis, werden in de zomer van 2005 blootgelegd en dragen de letter "F".

Historische Achtergrond

Ondergrondse constructies van geallieerde makelij, deel uitmakend van de 3de linie. De constructies werden in juli 2005 opgegraven. Voorlopig is niet geweten voor wat de letter "F" in de medaillon staan. Oostvleteren was circa 10 kilometer westwaarts van het front gelegen. Het dorp maakte deel uit van de 3de verdedigingslinie, die noordwest-zuidoostwaarts liep: komende van het Lo-kanaal richting Woesten, ten oosten van de huidige N8 (baan Ieper-Veurne). Langs de N8, dus net achter de 3de linie, liep een spoorlijn. Ter hoogte van de Kortekeer was een station met in de omgeving diverse opslagruimtes, loodsen en barakken allerhande.

Kenmerken

In een weide zijn de schuin aflopende daken van 2 betonnen constructies zichtbaar. Volgens omwonenden zouden de constructies uit meerdere ruimtes bestaan. Opgravingen leerden dat de constructies een embleem met de letter "F" droegen.

• Britse militaire stafkaart "Oost-Vleteren", 20SW3-2a, 27/4/1918, uit: "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).
  • DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Fonds Militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart "Stellungskarte Diksmuide Süd", Blatt IX, 20/7/1917, 1/20.000.
  • "Vleteren heeft er een dubbel monument bij. Twee bunkers blootgelegd", in: "Wekelijks Nieuws", 08/07/2005.

Bron: WOI Relict (1065): 2 ondergrondse betonconstructies 'F' (Oostvleteren - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore