Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ingebouwde bunker

Beschrijving

Gelegen op Vyvestraat nummer 15, op circa 1200 meter ten oosten van het centrum van Oostnieuwkerke in heuvelachtig gebied.

Historische Achtergrond

Duitse bunker die behoorde tot de Flandern I-Stellung.

De aanleg van de nieuwe Flandern I Stellung was gestart in de winter van 1917/1918, na de Derde Slag bij Ieper. Door het Duitse Lente-Offensief (voorjaar 1918) zou deze Flandern I Stellung nog maar weinig versterkt zijn (deze stelling zou geen nut meer hebben, mocht dit Duits voorjaarsoffensief geslaagd zijn). In september 1918 was de stelling helemaal niet voltooid. Toch blijkt deze stelling goed verdedigd te zijn tijdens het Bevrijdingsoffensief. Vele bunkers bleken goed gecamoufleerd te zijn, zodat de geallieerde observatievliegtuigen ze maar moeilijk konden detecteren. De geallieerde legers bleken niet zo goed op de hoogte van de sterkte van deze stelling. Vooral ter hoogte van Roeselare bleek het moeilijk om de Flandern I Stellung te doorbreken, door hevige Duitse tegenstand met mitrailleurvuur.

Deze bunker zou oorspronkelijk in een woning ingebouwd zijn. De bunker speelde een grote rol tijdens de gevechten om de Most (begin oktober 1918).

Kenmerken

Betonnen constructie, naar verluidt oorspronkelijk in huis gebouwd. Totale oppervlakte zou 600 op 460 centimeter zijn. De constructie bestaat uit één ruimte, met gebogen plafond, ten gevolge van golfplaten (nog aanwezig), met een fijne, diep uitgesneden golving. De muren in de kamer zijn 135 centimeter hoog. Op deze muren rust het golfplaten dak, dat een maximale hoogte heeft van 195 centimeter. De golfplaten lopen niet door tot aan de grond. Met schiet- en kijkgaten naar het noordoosten (Most) gericht: twee openingen van 20 centimeter hoog en 25 centimeter breed, nog voorzien van hun originele constructiehout, die schuin doorheen de muren lopen, gericht naar het noordoosten; en een grotere insprong (breedte: 1 meter) schuin in de muur richting noordoostkant. De muren zouden 110 centimeter (noordkant) tot 140 meter (zuidkant) dik geweest zijn.

• BACCARNE R. & STEEN J. 2002: Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief, Langemark-Poelkapelle.
  • CALLEWAERT F. 2004: 90 jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Duitse verdedigingswerken in de regio Roeselare, Mandeldal, 1.
  • GELDHOF Ph. 1998: Met de torens van Roeselare op de achtergrond. De strijd voor Roeselare tussen 28 september en 3 oktober 1918, DE BRUYNE M. e.a. 1998: Roeselare in de Eerste Wereldoorlog, Roeselare.
  • VANCOILLIE J. 2008: Het 4. Armee tijdens de 1ste fase van de Abwehrschlacht in Flandern, 28/9/1918 – 13/10/1918, Shrapnel, september.
  • WACKENIER W. 2004, Archeologie van staal en beton: Bunkers en minierte Unterstände uit de Eerste Wereldoorlog in Staden, Westrozebeke en Oostnieuwkerke, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent, Vakgroep Archeologie en oude geschiedenis van Europa.
  • WEEMAES M. s.d.: Van de IJzer tot Brussel. Het bevrijdingsoffensief van het Belgisch leger, 28 september 1918, Marcinelle.

Bron: WOI Relict (1278): Ingebouwde bunker Vyvestraat 15 (Oostnieuwkerke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore