Drieledige betonnen constructie

Locatiebeschrijving

Bovengrondse betonnen constructie in weide, te bereiken via de Dasdreef, die de Brabantstraat ter hoogte van huisnummer 5 kruist. De constructie ligt op circa 3 kilometer ten zuiden van Poperinge, op circa 400 meter ten westen van café "De Hertog", waar eveneens een infobord van de “PoP.route” hangt. Het gehucht wordt vaak met "Brabant" of "Hooggraaf" aangeduid. De omgeving is landelijk en lichtjes heuvelachtig.

Historische Achtergrond

Naar verluidt zou deze constructie gefungeerd hebben als telefoonpost. Ze lag iets ten zuiden van een spoorlijn en iets ten westen van één van de geallieerde verdedigingslinies, die hier na de mislukte Derde Slag om Ieper werden uitgebouwd.

De constructie lag iets ten westen van de wijk Hooggraaf of Brabant, een plaats waaraan een infobord van de "PoP.route" nog steeds aan herinnert: "De wijk Hooggraaf (volgens de Britten), maar plaatselijk bekend als het Brabant, lag langs één van de nieuw aangelegde spoorlijnen die het gebied achter de frontlijn doorsneden. De 47ste (Londense) divisie had hier ruim 8 maand haar hoofdkwartier. De herberg "de hertog van Brabant" was de laatste die onder de controle van de Poperingse Town Major viel. Die liet het café enkele keren voor een periode sluiten omdat de waard zich niet aan alle strenge voorschriften in verband met openingstijden en drankverkoop hield".

Kenmerken

Bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van circa 1100 op 650 centimeter, bestaande uit 3 naast mekaar gelegen ruimtes. Het middelste deel is gegoten tegen een houten bekisting. Voor de constructie van de 2 andere delen werden betonblokken van verschillende formaten aangewend. Er zijn her en der ronde wapeningsijzers te zien. Het dakoppervlak is vrij onregelmatig (vermoedelijk deels ten gevolge van granaatinslagen).

De constructie bestaat uit 3 naast elkaar gelegen ruimtes, met elk zowel aan de noordoost- als aan de zuidwestkant een toegang. Er zijn deurhengsels terug te vinden. Het plafond van de middelste ruimte is tot circa 185 centimeter hoog en bestaat uit golfplaten, met brede golving, die grotendeels verdwenen zijn. Het plafond en de muren van de linker en rechterruimte zijn gegoten tegen een houten bekisting. Hier bedraagt de hoogte circa 140 centimeter. De meest oostelijke ruimte bevat nog een rechthoekige vensteropening.

• Mondelinge informatie meegedeeld door Willy Tillie.
  • Informatie afkomstig van infobord PoP.Route nr. 3: "Brabant".
  • Britse militaire stafkaart "Poperinghe", 28 NW3-3a, 24/5/1918, 1/10.000: uit "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).

Bron: WOI Relict (837): Drieledige betonconstructie Dasdreef (Poperinge - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore