Duitse militaire post Koekuit-Stellung

Beschrijving

Betonnen militaire post, gelegen in een weide bij Klerkenstraat nummer 88, op zo'n 200 meter ten westen van de Duitse militaire begraafplaats.

Historische achtergrond

Deze constructie maakte deel uit van de Koekuit-stelling, dezelfde stelling waartoe de bewaarde betonnen bunkers op de nabijgelegen Duitse militaire begraafplaats behoorden. De Koekuit-stelling vormde een onderdeel van de Wilhelm-stelling, die was uitgebouwd tegen de Derde Slag bij Ieper. Iets ten westen van deze constructie eindigde een smalspoor, dat aftakte van de spoorweg Langemark-Poelkapelle en net achter de Koekuit-stelling liep.

Kenmerken

Vrij kleine, halfondergrondse betonnen constructie. De constructie heeft een rechthoekig grondplan, met een extra uitsprong ter hoogte van de toegang (sas). Het beton, ook van het plafond, is gegoten tegen een houten bekisting. De ruimte binnenin bestaat uit een kleine rechthoekige ruimte. Behalve de toegang aan noordelijke kant en een vierkante opening in het plafond zijn er geen andere openingen zichtbaar. Er zijn aan de buitenzijde verschillende inslagen te zien.

• DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Duitse militaire kaart ["Langemarck"], uitgegeven door A.O.K. 4, juni 1917.

Bron: WOI Relict (2180): Duitse constructie Koekuit-Stellung Klerkenstraat (Langemark – WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore