erfgoedobject

Ingebouwde mitrailleurpost

bouwkundig element
ID
213553
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213553
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

In en rond de woning van Nieuwstraat nummer 4, op 600 meter ten noorden van de kerk van Wulpen, vlak ten noorden van het Langgeleed en op 90 meter ten noordwesten van het kanaal Nieuwpoort-Veurne, bevinden zich twee mitrailleurposten. Eén bevindt zich in de kelder van de woning, de andere staat achter (ten oosten) van het huis. Op circa 350 meter ten zuidwesten staat de geallieerde militaire post van Conterdijk nummer 15 in een schuur. De omgeving is landelijk en vlak.

Historische Achtergrond

Mitrailleurpost van geallieerde makelij. Wulpen lag tijdens de Eerste Wereldoorlog achter de tweede verdedigingslinie. Het dorp fungeerde als kantonnement voor geallieerde militairen.

Kenmerken

Halfondergrondse rechthoekige betonnen constructie in kelder van woonhuis. De constructie is opgetrokken met betonstenen. Het plafond is verstevigd met ijzeren profielen waartussen houten balken steken. In de noordoostkant is een dichtgemaakt schietgat te zien, met eronder een driehoekige nis (om de driepoot van een mitrailleur te plaatsen).

  • Ieper, Kenniscentrum In Flanders Fields Museum, Collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18.

Bron: WOI Relict (1656): Ingebouwde mitrailleurspost Nieuwstraat 4 (Wulpen - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ingebouwde mitrailleurpost [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213553 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.