Geallieerde militaire post

Beschrijving

Betonnen militaire constructie in een schuur achter boerderij Conterdijk nummer 15, ten noorden van het kanaal Nieuwpoort – Veurne, op circa 500 meter ten noordwesten van Wulpen en op circa 350 meter ten zuidwesten van de constructies nabij Nieuwstraat nummer 4. De omgeving is landelijk en vlak.

Historische achtergrond

Wulpen lag tijdens de oorlog achter de tweede geallieerde verdedigingslinie. Het dorp fungeerde als kantonnement voor geallieerde militairen.

De constructie was volgens de inscriptie reeds op 28 februari 1918 in gebruik. Het is (vooralsnog) onduidelijk wat de andere afkortingen betekenen. Volgens de bewoner werd de stal circa 45 jaar geleden gebouwd.

Kenmerken

Rechthoekige betonnen militaire post. Het beton is aan de buitenzijde gegoten tegen een houten bekisting. Aan de zuidoostelijke zijde zat een deuropening die naderhand dichtgemaakt is. Aan de zuidwestelijke zijde zou een schietgat zitten. Naast de deuropening is de inscriptie "W XI 28.2.1918 H.V." te lezen.

• Ieper, Kenniscentrum In Flanders Fields Museum, Collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18.

Bron: WOI Relict (1655): Geallieerde mitrailleurspost Conterdijk 15 (Wulpen - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele