Geallieerde betonnen militaire post

Beschrijving

In de bijgebouwen van boerderij Nieuwpoortsteenweg nummer 194 bevindt zich een betonnen constructie. In de weide op 100 meter ten zuiden van deze boerderij bevindt zich een tweede betonnen constructie. Gelegen op circa 2300 meter ten noordoosten van het centrum van Oostduinkerke, in vlak gebied.

Historische achtergrond

Parallel met de Nieuwpoortsteenweg liep een smalspoor, komende van het kruispunt Kinderlaan – Nieuwpoortsteenweg en lopende richting Oostduinkerke. Ter hoogte van deze boerderij maakte dit spoor nog een aftakking meer westwaarts gericht. In de omgeving van deze boerderij waren talrijke betonnen militaire posten opgetrokken door geallieerde eenheden.

Kenmerken

Betonnen constructie met rechthoekig grondplan, ingebouwd in een hoevegebouw. De binnenmuren werden deels gegoten tegen horizontaal geplaatste houten planken, die een klein beetje schuin op elkaar geplaatst werden en waarvan er hier en daar nog restanten zijn. Het plafond werd vermoedelijk gegoten tegen platen, die lichtjes gewelfd waren. In de westelijke muur, die circa 80 centimeter dik is, zit een rechthoekige vensteropening, evenals in de zuidelijke muur. Er zijn diverse uitsparingen voor houten planken, die her en der nog aanwezig zijn.

• Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum, Collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18.

Bron: WOI Relict (1125): Ingebouwde betonconstructie Nieuwpoortsteenweg 194 (Oostduinkerke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele