Duitse militaire post

Beschrijving

In het Groenenburgbos, op zo'n kilometer ten westen van Hill 60 zijn diverse betonnen militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog en restanten ervan terug te vinden, evenals landschappelijke sporen zoals bomputten en loopgraafstructuren. De hier beschreven constructie is terug te vinden ten zuiden van een wandelpad.

Het betreft een Duitse constructie, maar de functie is onbekend. Het Groenenburgbos maakte deel uit van Shrewsbury Forest, zoals door de Britten aangeduid op militaire stafkaarten. De wandelpad waarlangs de bunker ligt, werd op Britse stafkaarten aangeduid met Illusive Avenue.

Kenmerken

Rechthoekige, halfondergrondse betonnen constructie van circa 720 op 440 centimeter. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is vlak en wordt langs de zijkanten afgeboord met een muurtje van circa 45 centimeter hoog en 60 centimeter breed. Aan de zuidwestelijke zijde is een deuropening. Aan de zuidoostelijke zijde zitten er vier rechthoekige openingen van circa 50 centimeter hoog en 30 centimeter breed, die schuin naar beneden lopen en lijken te verbreden. De andere zijden van de constructie lijken gesloten.

• COOMBS R. 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.
  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Zillebeke, 28NW4 & NE3, 5a, 1/4/1917.

Bron: WOI Relict (1324): Duitse betonconstructie Hoogeziekenbosch (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele