Duitse militaire post Valeyebosch 1

Beschrijving

In het Groenenburgbos, op zo'n kilometer ten westen van Hill 60 zijn diverse betonnen militaire posten en restanten aanwezig. Aan de noordwestelijke rand van het bos (Valeyebosch) zijn er drie betonnen schuilplaatsen (zie ook Valeyebosch 2 en Valeyebosch 4) en restanten van een mortierstelling terug te vinden. Deze bunker betreft de meest noordoostelijke ervan.

Historische achtergrond

Het Groenenburgbos maakte deel uit van Shrewsbury Forest. In het noordwestelijk deel van het bos waren Duitse stellingen aanwezig, die door de Britten met namen als Illusive en Illiad bedacht werden. De voltreffers die diverse constructie te verwerken kregen, zouden het gevolg zijn van de gevechten in 1917.

Kenmerken

Rechthoekige halfondergrondse constructie (circa 540 op 320 centimeter) met gat in dak (door inslag). Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. In het dak, dat circa 60 centimeter dik was, zijn ronde wapeningsijzers te zien. De constructie heeft twee deuropeningen en één vensteropening aan de zuidelijke zijde, dat hier 30 centimeter dik is. Aan de oostelijke zijde zit een kleine, schuine opening.

• COOMBS R. 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.
  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Zillebeke, 28 NW4 & NE3, 5a, 01/04/1917.

Bron: WOI Relict (1315): Betonconstructie Valeyebosch 1 (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele