Duitse militaire post

Beschrijving

Halfondergrondse constructie, gelegen in de tuin van Komenseweg nummer 91A te Zillebeke, op 200 meter ten zuidwesten van de mijnkrater Caterpillar, dat op zijn beurt deel uitmaakt van het provinciaal domein De Vierlingen. In de omgeving van de Caterpillar zijn er meerdere betonnen verdedigingswerken uit de Eerste Wereldoorlog terug te vinden.

Historische achtergrond

Duits betonnen verdedigingswerk uit de Eerste Wereldoorlog. De constructie is vrij gedetailleerd afgewerkt, met zinkputje, afdakje, uitsparingen, enzovoort.

Deze constructie is iets ten zuidwesten van de Caterpillar gelegen. De Caterpillar is een mijnkrater die ontstaan is ten gevolge van de Mijnenslag van 7 juni 1917. De geallieerden hanteerden de naam Caterpillar ("rups") voor de kronkelende ophoging, die ontstaan was bij het uitgraven van de spoorwegbedding Ieper-Komen. De omgeving van de Caterpillar, met de vlakbij gelegen beruchte Hill 60, is een plek dat tijdens de oorlog heel sterk bevochten is. Ter hoogte van deze constructie liep tot aan de Mijnenslag van 7 juni 1917 de eerste lijn van de eerste Duitse linie.

Kenmerken

Halfondergrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan. De constructie is lichtjes verzakt. Het beton aan buiten- en binnenzijde, inclusief plafond is volledig gegoten tegen een houten bekisting, behalve aan de westelijke hoek, waar ook sporen van zandzakjes terug te vinden zijn. De zuidelijke buitenhoek is afgeschuind. Aan noordoostelijke zijde is een betonnen afdakje. Centraal in het dak steekt een rechthoekige opening. Aan noordoostelijke en zuidoostelijke zijde zit telkens een deuropening. Aan de buitenzijde zijn deze deuropeningen met elkaar verbonden via een lagergelegen gang. In de zuidoostelijke muur, links naast deuropening, steekt een vensteropening die naar binnen toe verbreedt. In de zuidwestelijke muur zit een kleine rechthoekige opening. Bij de deuropening aan zuidoostelijke zijde zit een rechthoekig zinkputje. In de betonnen muren zijn diverse uitsparingen terug te vinden, waaronder smalle verticale gleuven. Hier en daar zijn er nog houtrestanten in deze uitsparingen aanwezig.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Zillebeke, 28 NW4 & NE3, 5a, 01/04/1917.
  • Informatie verstrekt door Hugh Shipman, Zillebeke (2010).

Bron: WOI Relict (2184): Duitse betonnen verdedigingsconstructie Komenseweg 93 (Zillebeke – WOI)