Britse militaire posten Lock 7

Beschrijving

Betonnen militaire posten langs het Bijlanderpad en het verwezen kanaal Ieper-Komen, tussen de Vaartstraat en de Rijselseweg te Zillebeke, ter hoogte van de voormalige sluis (Lock 7), op circa 300 meter ten zuidoosten van de Britse schuilplaatsen van Lankhof Farm.

Historische achtergrond

Betonnen verdedigingsconstructies van Britse makelij, opgetrokken bij een sluis langs het verwezen kanaal Ieper-Komen. De sluis werd op Britse militaire stafkaarten met Lock 7 aangeduid en lag langs King's Way. Dit gebied bleef in geallieerde handen tot aan het Duitse Lente-Offensief van 1918. Een foto van Lock 7 uit augustus 1917 toont dat er in de omgeving van de sluis wel verdedigingswerken zijn opgetrokken, maar of deze betonnen constructies al zijn opgetrokken, kan vanaf deze foto niet achterhaald worden. De vlakbij gelegen Britse constructies van Lankhof Farm dateren in ieder geval van na de Derde Slag bij Ieper.

Tijdens het Duitse Lente-Offensief zou hier naar verluidt een Britse mitrailleureenheid tot de laatste kogel gevochten hebben. Eén man zou hierbij een Victoria Cross gewonnen hebben.

Kenmerken

Deels vernielde betonnen constructies evenwijdig opgetrokken met de kademuren van het voormalig sluis. Behalve de bakstenen kademuren, die afgewerkt zijn met blauwe hardsteen, zijn minimum twee betonnen constructies te onderscheiden. Deze constructies stonden in verbinding met elkaar via een gang die enerzijds door de kademuren, anderzijds door een betonnen muurtje afgeschermd was. Bij beide betonnen constructies werd gebruik gemaakt van zogenaamde elephant plates, die deels bewaard zijn in de westelijke constructie.

De westelijke constructie lijkt te verbreden aan noordelijke zijde (of aanbouw?). Aan de oostelijke zijde zit een toegang, centraal in de westelijke muur zit een vensteropening. In de westelijke achtermuur zit nog een opening. Slechts een klein deel van de oostelijke constructie staat nog overeind. Her en der liggen brokstukken van de natuurstenen kaaistukken.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Ypres, 28 NW4, 3, 27/03/1918; Ypres, 28 NW4, 3A, 19/5/1918.
  • Informatie verstrekt door Hugh Shipman, Zillebeke (2010).

Bron: WOI Relict (2185): Britse betonnen verdedigingsconstructies Lock 7 (Zillebeke – WOI)