Britse militaire post

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schuilplaatsen

Beschrijving

Twee halfondergrondse betonnen militaire posten gebouwd tegen de berm van een beek, in weide bij boerderij Abdijmolenstraat nummer 4, vlak achter de Britse begraafplaats "Voormezele Enclosures No 1 en 2", op 200 meter ten westen van Voormezele. Omgeving is heuvelachtig en weids.

Historische achtergrond

Het gaat vermoedelijk om twee Britse schuilplaatsen. Op Britse militaire stafkaarten is te zien dat hier een smalspoor liep en er diverse constructies langs de beek opgetrokken waren.

Kenmerken

Twee halfondergrondse, vrij identieke betonnen constructies tegen berm aangebouwd. Eén van de twee constructies is gedeeltelijk ingestort. Het beton, vrij grof samengesteld, is onder meer gewapend met ronde ijzers en staven. Beide constructies hebben aan de zuidwestkant (kant van de beek) een vooruitspringend gedeelte met deuropening. Dit gedeelte is tegen een houten bekisting gegoten. Bij de deuropeningen en aan de buitenkant zijn diverse uitsparingen aanwezig.

Het (vrij dunne) dak van de ruimte is gegoten tegen golfplaten (onder meer met brede golving) waardoor het dak gebogen is. De golfplaten die binnenin nog deels aanwezig zijn, worden in het midden met mekaar bevestigd. Achteraan (aan de noordoostkant) steekt een opening in de muur en in het dak. In de meest intacte constructie zijn nog enkele houten planken aanwezig.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Ypres, 28 NW4, 3, 27/03/1918.

Bron: WOI Relict (820): 2 schuilplaatsen Abdijmolenstraat 4 (Voormezele - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Aanvullende informatie

Tijdens een plaatsbezoek op 15 april 2010 werd vastgesteld dat de meest noordelijke bunker verdwenen is.

Peter Oldham bevestigt dat de militaire posten door Britse eenheden werden opgetrokken, wellicht in functie van het rangeerspoor Elzenwalle Sidings dat hier ten zuiden was aangelegd.

• OLDHAM P. 2014: Armageddon’s Walls. British pill boxes 1914-1918, Barnsley, 213-214.