Britse militaire post

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonnen militaire post, gelegen in weide ten noorden van Groenejagerstraat nummer 15, circa twee kilometer ten zuiden van het dorp van Vlamertinge. De omgeving is er licht glooiend en landelijk.

Historische achtergrond

Het gaat om een Britse schuilplaats, het typische halfronde model, gegoten op zogenaamde elephant plates. Door een grote betonblok te plaatsen in de zuidelijke deuropening, kon de betonnen post ook functioneren als mitrailleurpost, toen de Duitsers in 1918 naderden. De boerderij vlakbij wordt op Britse militaire stafkaarten Assam (of Assan?) Farm genoemd. In de omgeving waren diverse stellingen en kampementen uitgebouwd.

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie met gebogen dak. Het beton is samengesteld uit grove kiezels en is aan de buitenzijde gegoten tegen fijne golfplaten, waarvan de indrukken (ribbels) nog steeds zichtbaar zijn. Aan de noordelijke zijde is een deuropening met merkwaardige vorm, waarvan het bovenste gedeelte aanzienlijk smaller is. Aan de zuidelijke zijde is eveneens een deuropening, waarin een grote betonblok werd geplaatst, zodat nog maar circa 1/4de van de opening vrij gebleven is.

Binnenin wordt duidelijk hoe het dak gegoten is op golfplaten met brede golving, die nog steeds aanwezig zijn en bovenaan in het midden met elkaar bevestigd worden. In de noordelijke muur zijn nog enkele houten balken aanwezig. De zuidelijke muur is gegoten tegen rechtopstaande, fijne golfplaten, getuige hiervan de indrukken in het beton.

• OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the western front. A guide to the design, construction and use of concrete pill-boxes 1914-1918, London.
  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Poperinghe, 28 NW3-3a, 24/5/1918, 1/10.000.

Bron: WOI Relict (840): Britse betonconstructie Groenejagerstraat 15 (Vlamertinge - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele