Duitse betonnen constructie Cambrai Trench

Locatiebeschrijving

Vrijstaande, halfondergrondse betonnen constructie gelegen in weide langs de Verlorenhoekstraat, ten zuiden van en vlak tegen de autostrade A19, op circa 1600 meter ten noordoosten van de kerk van Sint-Jan. Op circa 200 meter ten noordoosten liggen de 3 "Cambrai" betonnen constructies, op circa 400 meter ten noorden ligt de Duitse constructie "Pickelhaube". De omgeving is vlak.

Historische Achtergrond

Deze Duitse constructie maakte deel uit van de zogenaamde "Cambrai Trench", een verdedigingsstelling waar talrijke betonconstructies opgetrokken waren, maar die nu allemaal, behalve deze, verdwenen zijn. Deze constructie, die in 1916-1917 gebouwd is, werd op 31 juli 1917, de eerste dag van de "Derde Slag om Ieper" veroverd.

Kenmerken

Vrijstaande, halfondergrondse betonnen constructie. Het beton is bewapend met ronde ijzers en gegoten tegen een houten bekisting. Aan de voorkant (zuiden) meet de constructie circa 570 centimeter, aan de achterkant (noorden) circa 650 centimeter, aan de rechterkant circa 320 centimeter. Aan de linkerzijkant maakt de muur een hoek, waarbij de 2 delen circa 230 en 110 centimeter meten. Het dak is half gebogen, bevat 2 openingen en loopt aan de achterkant uit op een vlakke strook, die een afdak vormt van circa 40 centimeter. Aan de achterkant steken - behalve 2 vensteropeningen van circa 20 op 20 centimeter - 2 deuropeningen van circa 60 centimeter breed, die via een sas toegang verlenen tot de 2 binnenruimtes. De 2 ruimtes, die bij benadering 200 op 180 centimeter groot zouden zijn, worden met mekaar verbonden via een deuropening van 53 centimeter breed en 30 centimeter diep.

• MISSINE R. & T., VERBEKE R., "Inventaris van de bunkers tussen Wieltje en Sint-Juliaan", op Inventaris van de bunkers tussen Wieltje en Sint-Juliaan, geraadpleegd op 12 maart 2014.
  • Britse militaire stafkaart "St-Julien", 28 NW2-5a, 1/4/1917: uit "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).
  • Britse militaire stafkaart "St-Julien", 28 NW2-6b, 30/3/1918: uit "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).
  • OLDHAM P., "Pill-boxes on the Western Front. A guide to the design, construction and use of concrete pill boxes 1914-1918", London, Leo Cooper, 1995.

Bron: WOI Relict (1305): Duitse betonconstructie Cambrai Trench (Ieper - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore