Britse militaire post

Beschrijving

Gelegen langs de Hommelhofstraat, ter hoogte van huisnummer 1, nabij de nu volgestorte zwaaikom van de vaart Ieper-Komen, op circa 1100 meter ten zuidwesten van de Grote Markt van Ieper. Rondom de constructie is een boomgaard aangeplant. De toegang is zichtbaar gehouden.

Historische achtergrond

Het gaat om een Britse constructie, die hier mogelijk in 1918 geconstrueerd werd, toen de Duitsers na hun Lente-Offensief de stad heel dicht genaderd waren. De constructie is gebouwd nabij een voormalige zwaaikom, dit is een plaats langs een kanaal waar de schepen kunnen draaien. Het kanaal Ieper-Komen is nooit afgeraakt en in gebruik genomen.

Kenmerken

Halfondergrondse betonnen constructie. Aan de noordelijke zijde zijn de buitenmuren gegoten tegen golfplaten met fijne, ondiepe golving. Op het dak zijn sporen van baksteenfragmenten te zien.

Aan deze noordelijke zijde bevindt zich een toegang (circa 60 centimeter breed en 100 centimeter diep) tot de rechthoekige ruimte binnenin (grofweg 350 centimeter lang en 160 centimeter breed). De muren en het plafond binnenin zijn gegoten tegen een houten bekisting. Aan de zuidelijke zijde bevindt zich tegen het plafond een ronde opening, die schuin naar boven loopt. Aan de oostelijke zijde zit een ronde opening, die recht loopt.

Bron: WOI Relict (1761): Britse betonconstructie Hommelhofstraat (Ieper - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore

Aanvullende informatie

Ter hoogte van de zwaaikom liep er een militaire weg, 'Warrington Road' genaamd, die er het kanaal overstak. Het lijkt aannemelijk dat de bunker werd opgetrokken als schuilplaats voor de manschappen, die de brug dienden te herstellen na beschietingen.

• OLDHAM P. 2014: Armageddon’s Walls. British pill boxes 1914-1918, Barnsley, 216.