Ingebouwde betonnen militaire post

Beschrijving

(Nu) ingebouwde betonnen constructie in woning Elzendammestraat nummer 6, op het kruispunt met de Poperingestraat, nabij het gehucht De Wippe, op circa 3 kilometer ten noordwesten van het dorp van Elverdinge, vlak tegen de grens met Vleteren, in een vlakke omgeving.

Historische achtergrond

Betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken door geallieerde eenheden.

Op Britse militaire stafkaarten wordt het kruispunt van de Burgweg/Elzendammestraat met de Poperingestraat De Wippe Cabaret genoemd. In de omgeving van het gehucht De Wippe waren tijdens de oorlog diverse kampementen aanwezig. Hier lagen reserve- en piketzones voor zowel Belgische, Franse als Britse troepen. Iets meer ten noorden liep de belangrijke spoorweglijn Ieper-Calais, die tijdens de Eerste Wereldoorlog het transport van mensen, materieel, munitie en bevoorrading van en naar het front verzorgde.

Kenmerken

Ingebouwde betonnen constructie waarbij de betonnen muren aan de buitenkant van het hedendaags gebouw deels zichtbaar zijn.

• S.N. s.d.: Landschapskunst in de Westhoek. Vierde deelproject - Woesten, onuitgegeven dossier Provincie West-Vlaanderen.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Elverdinghe, 28 NW1-4a, 18/7/1918.

Bron: WOI Relict (705): Ingebouwde betonconstructie Elzendammestraat (Elverdinge - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele