Geallieerde mitrailleurpost

Beschrijving

Ingebouwde mitrailleurpost in een schuur van boerderij Reningelstestraat nummer 2 (in het meest zuidoostelijke bijbouw). Gelegen op circa 2 kilometer ten zuidwesten van het dorp van Dikkebus, tegen de grens met de gemeente Heuvelland. Omgeving is landelijk en licht heuvelachtig.

Historische achtergrond

Het gaat om een mitrailleurpost van geallieerde makelij, die ingebouwd werd in een bestaande schuur van een boerderij die volgens de nauwelijks nog zichtbare cijfers zou dateren uit 1865. Op Britse militaire stafkaarten is te zien hoe geallieerde stellingen ten oosten van deze boerderij liepen. De omgeving, waar onder meer barakken opgetrokken waren en smalsporen liepen, wordt er aangeduid met Cambridge Siding. De nis onderaan het schietgat diende vermoedelijk voor de opstelling van de mitrailleur, terwijl de ronde openingen in het plafond voor verluchting zorgden.

Kenmerken

Halfondergrondse betonnen constructie ingebouwd in schuur. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de noordwestelijke zijde zit een lage toegang. Binnenin is een rechthoekige lage ruimte. Het plafond is verstevigd met ijzeren balken en bevat minimum twee ronde openingen, waarin ijzeren buizen steken. Aan de zuidoostelijke zijde zit een schietopening, die naar buiten toe verbreedt maar aan de buitenkant dichtgemetseld is met bakstenen. De bovenkant van het schietgat is eveneens verstevigd met stalen balken. Onderaan het schietgat (binnen) is een driehoekige nis uitgespaard. Merkwaardig is dat aan de buitenkant van zuidwestelijke muur (nog steeds in de schuur) een schop in het beton steekt. Volgens de cijfers aangebracht op het linker hoevegebouw zou de boerderij dateren van 1865.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Kemmel, 28SW1, 3b, 6/7/1918.
  • VAN DAMME P. 1995: Bunkers in de Ieperse frontstreek, anno 1995, Shrapnel (Western Front Association).

Bron: WOI Relict (839): Geallieerde mitrailleurspost Reningelstsestraat 2 (Dikkebus - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore