Britse militaire post Wagram Farm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Britse schuilplaats

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post, gelegen aan de rand van een bosje, iets ten westen van huis Reningsestraat 3A, op ongeveer één kilometer ten noorden van de kerk van Brielen, ongeveer 1300 meter ten westen van het kanaal Ieper-IJzer en circa 300 meter ten oosten van Solferino Farm Cemetery.

Historische achtergrond

Ten noorden en westen van Wagram Farm, zoals het huis ten oosten van de betonconstructie genoemd werd op Britse militaire stafkaarten, was een bos aanwezig, waarvan het grootste deel nu verdwenen is. Deze betonnen militaire post van Britse makelij lag aan de rand van dit bos en maakte deel uit van een stelling die rondom dit bos aangelegd was.

Kenmerken

Halfondergrondse betonnen militaire post van circa 820 op 530 centimeter, bestaande uit twee langwerpige ruimtes, met aan de uiteinden een kleine gang. Aan de noordelijke en westelijke zijde zit telkens een deuropening, vermoedelijk met trappen en geflankeerd door lage muurtjes. Het beton aan de buitenzijde en in de gangen is gegoten tegen een houten bekisting. Het plafond van de gangen is gegoten tegen golfplaten en verstevigd met ijzeren profielen, de muren zijn er witgekalkt. Her en der zijn er uitsparingen voor houten balken. Het plafond van de langwerpige ruimtes bestaat uit golfplaten die in het midden bovenaan met mekaar bevestigd worden. Deze ruimtes zijn bij benadering 100 centimeter hoog, 530 centimeter lang en 160 centimeter breed.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Britse militaire stafkaart St-Julien, 28 NW2-6b, 30/3/1918.

Bron: WOI Relict (708): Britse schuilplaats Reningsestraat (Brielen - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore