Duitse militaire post Hindenburg Farm

Beschrijving

Betonnen militaire post gelegen achter de boerderij Vanheulestraat nummer 1, op circa drie kilometer ten oosten van Boezinge-dorp, op circa 1800 meter ten oosten van het Kanaal Ieper-IJzer en op circa 500 meter ten oosten van het kruispunt Vijfwegen. De omgeving is landelijk en licht heuvelachtig.

Het betreft een betonnen militaire post, die Duitse eenheden hebben opgetrokken nabij de boerderij die op Britse militaire stafkaarten aangeduid stond met Hindenburg Farm.

Kenmerken

Halfondergrondse betonnen post van circa 750 centimeter lang en 450 centimeter breed met plat dak, die vermoedelijk circa 140 centimeter dik is. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting en hier en daar zijn ronde wapeningsijzer zichtbaar. Her en der zijn fijne verticale (cassettevormige) uitsparingen in de buitenmuur te zien.

Er is één toegang zichtbaar aan de westelijke zijde, waarbij het plafond sterk naar beneden afloopt. De muren lijken hier meer dan één meter dik. Vermoedelijk bestaat de constructie binnenin uit één vertrek.

• OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the western front. A guide to the design, construction and use of concrete pill-boxes 1914-1918, London.

Bron: WOI Relict (716): Duitse betonconstructie Hindenburg Farm (Boezinge - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele