Duitse mitrailleurpost Haus Schaumburg

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen verdedigingsconstructie, gelegen achter de woning Pilkemseweg 138, op circa 2 kilometer ten oosten van Boezinge-dorp, op circa 1200 meter ten oosten van het Kanaal Ieper-IJzer en op 500 meter ten noorden van het gehucht de Vijfwegen.

Historische achtergrond

Het gaat om een Duitse betonnen verdedigingsconstructie, net achter de Duitse eerste linie gelegen. Deze constructie lag bij een woning, die op Duitse militaire stafkaarten met Haus Schaumburg aangeduid werd. Langs de constructie, evenwijdig met de Pilkemseweg, liep een verbindingsweg, die met Lebensader werd aangeduid. Tot aan het begin van de Derde Slag bij Ieper (Slag bij Pilckem Ridge) lag de constructie op nauwelijks 400 meter ten noordoosten van de frontlijn verwijderd.

Kenmerken

Halfondergrondse tweeledige betonnen verdedigingsconstructie. De delen raken elkaar in de noordelijke hoek (voor het zuidelijke deel) respectievelijk in de zuidelijke hoek (voor het noordelijke deel). Het beton is aan buiten- en binnenzijde gegoten tegen een houten bekisting, het dak is vlak. Het zuidelijke deel is iets groter dan het noordelijke deel. Beide delen hebben een toegang aan oostelijke zijde, in het zuidelijke deel met L-vormige toegangspartij. Het schietgat van het zuidelijke deel is zuid-zuidwestelijk georiënteerd, het schietgat in het noordelijke deel noord-noordwestelijk. De schietgaten zijn voorzien van een uitsparing voor een driepoot van een mitrailleur. Centraal in het dak van ieder deel zit een vierkante opening. Er zijn verschillende inslagen te zien, waardoor de ronde wapeningsijzers her en der zichtbaar zijn.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], St-Julien, 28 NW2-5a, 1/4/1917.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Duitse militaire kaart Stellungskarte Ieperen, Blatt XXII v. 6 okt 1917.

Bron: WOI Relict (726): Duitse betonnen verdedigingsconstructie Haus Schaumburg Pilkemseweg 138 (Boezinge - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore