Werkplaats en tanks van de Bedford Petroleum Company

Beschrijving

Rond 1926 neemt de Bedford Petroleum Company een deel van Lot XI in gebruik, een lot dat voor het grootste deel in gebruik is door de Belgian Benzine Company. Dit bedrijf heeft haar administratieve zetel in Parijs en bouwt rond 1924 op Lot XId werkplaatsen, een gebouw met atelier, ketelhuis en pompzaal, een gebouw met bureaus en conciërgewoning, drie tegen elkaar aangebouwde werkhuizen en drie petroleumtanks. De drie tanks, gelegen aan de Leigracht, en de werkhuizen aan de d'Herbouvillekaai, zijn anno 2011 nog bewaard.

Drie naast elkaar petroleumtanks van 10m hoog en 14m doorsnede met geklinknagelde stalen wanden en een balustrade aan de rand, gelegen op een met aarden taluds omgeven perceel aan de Leigracht. De tanks dateren van rond 1924 en zijn sterk verroest.

De tegen elkaar geplaatste werkplaatsen dateren eveneens van rond 1924. Achter de nieuwe gevelbekleding is de oude originele structuur bewaard bestaande uit metalen spanten en buitenwanden opgevuld met baksteenmetselwerk. Het gebouw aan de noordkant van het perceel, parallel met de d'Herbouvillekaai ingeplant, was een opslagplaats voor houten en stalen vaten. Haaks daarop twee werkplaatsen, een hoge met ateliers voor het vullen, repareren, schilderen en plakken van vaten en een lagere, smalle met installaties voor het wassen en drogen van de vaten.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1926 # 23227.
  • ERFGOED & VISIE 2010: Onderzoek industrieel erfgoed Petroleum-Zuid Antwerpen, onuitgegeven studie, PIZ 005-007.