Magazijn voor toldienst

Beschrijving

Langs de d'Herbouvillekaai springt het voormalige magazijn voor de toldienst omwille van het fraaie decoratieve metselwerk in het oog. Deze loods werd gebouwd naar plannen van 1906-1909 als "magazijn voor den toldienst, onderbroken doorvoer".

Historiek

De opslagplaats werd opgetrokken in opdracht van de directie van openbare werken van de stad Antwerpen. Ingenieur-dienstoverste Le Paige tekende in 1906 de situatieplannen en maakte het lastenboek op. Hoofdingenieur-Bestuurder der Stadshavenwerken Frans De Winter tekende de plans van het gebouw, die zeer gedetailleerd zijn en de technische specificaties van alle metalen en houten elementen bevatten. De uitvoering werd toevertrouwd aan aannemer Voussure. De loods lag recht tegenover hangar 6, op de kop van het voormalige spoorstation Antwerpen-Kiel; een spoor liep aan de kaaikant tot voor het gebouw. In 1911 denkt men er aan het gebouw met 150 m te verlengen naar het oosten toe, tot vlakbij het wachthuis van de brandweer, wat niet uitgevoerd wordt.

Beschrijving

Het betreft een constructie van één bouwlaag van 30 m breed en 60 m lang in metalen vakwerk met vijf traveeën van 12 m, ingevuld met baksteenmetselwerk. Opvallend is het siermetselwerk met in gele baksteen uitgevoerde geometrische motieven. Het magazijn is gevat onder een plat dak, met een hele lichte helling voor de regenafvoer. De dakbedekking bestaat uit houten rechthoekige balken die in noord-zuid richting op V-vormige spanten rusten. In de houten structuur zijn rechthoekige doorbrekingen gemaakt voor daklichten. Het dak wordt gedragen door vijf langse hoofdbalken, bestaande uit rechthoekige N-vormige spanten met vallende diagonalen; deze steunen op kolommen. Haaks hierop lopen lagere V-vormige spanten waarvan de onderflenzen kruiselings met elkaar verbonden zijn.

Het gebouw bestaat uit een grote open ruimte waarin aan één uiteinde een afgesloten ruimte voor bureaus en sanitair. Er is één met ijzeren tralies afgesloten ruimte van 4,80 m hoog voorzien voor de kostbare goederen, vergelijkbaar met de betraliede douaneruimtes die onder elk vak van de ijzeren afdaken op de Scheldekaaien waren voorzien (zie afdak 13A-13B, R 209609).

• Stadsarchief Antwerpen, Archief Autonoom Havenbedrijf Antwerpen, MA-HB # 1379.
  • ERFGOED & VISIE 2010: Onderzoek industrieel erfgoed Petroleum-Zuid Antwerpen, onuitgegeven studie, IPZ 014.
  • KLEIO 2001: Antwerpen Petroleum Zuid: urgentie-onderzoek, samenvattend verslag, Wevelgem, 31.