Duitse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie bij boerderij Nachtegaalstraat nummer 11, op het kruispunt met de Moorsledestraat, op circa 3500 meter ten noordoosten van Passendale, in deels bebouwd gebied.

Historische achtergrond

Het gaat om een Duitse betonnen militaire constructie, mogelijks een commandopost, gecombineerd met observatiepost. De constructie is gelegen achter de Artillerie-Schutz-Stellung, die achter (ten oosten van) de Flandern II-Stellung (1918) liep.

Kenmerken

Bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is verstevigd met ijzeren profielen en vermoedelijk circa 150 centimeter dik. De randen van het dak zijn, net als vele hoeken van de constructie, afgeschuind. Aan de noordoostelijke zijde zitten twee deuropeningen, die uitkomen op een verbindingsgang. De muur tussen deze openingen is (aan de buitenzijde) extra dik (circa 150 centimeter).

Binnenin zijn twee gelijkaardige ruimtes, met halfgebogen plafond bestaande uit golfplaten met fijne, diepe golvingen. Ze worden onderling met mekaar verbonden via een lage kruipgang. Ze geven allebei eveneens uit op de verbindingsgang, die in de noordelijke hoek uitmondt in een kleine, hoge ruimte met een ronde opening in het dak, waarin nog een stalen koepel met een rond gaatje zit (periscoopgat). Binnenin is de constructie afgewerkt met diverse uitsparingen voor houten balken (die vaak nog aanwezig zijn) en allerhande nissen.

Bron: WOI Relict (551): Duitse bunker Nachtegaalstraat 11 (Passendale - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore