Geallieerde mitrailleurpost

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mitrailleurspost

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire post nabij de toegang van een weide tegenover 's Heer Willems nummer 14 (baan Pervijze – Veurne), op de stafkaart aangeduid met "Molenhuisbrug", op circa 400 meter ten westen van de Kromme Gracht, op circa 1200 meter ten noordoosten van Avekapelle en op circa 5000 meter ten oosten van Veurne. De omgeving is landelijk en vlak.

Het gaat om een mitrailleurpost van geallieerde, mogelijk Belgische makelij. De constructie is gelegen nabij de "Mühlenbrücke", een hoeve waarrond versterkingen opgetrokken waren.

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van circa 465 centimeter lang en 345 centimeter breed. De constructie is opgetrokken uit langwerpige betonstenen ("nougats"), verstevigd met ronde wapeningsijzers. Het dak is lichtjes gebogen en circa 65 centimeter dik. Het plafond binnenin is verstevigd met ijzeren profielen, waartussen houten balken steken.

De noordelijke zijde van de constructie is gesloten. Aan de oostelijke zijde zit één schietopening, aan de zuidelijke zijde twee schietopeningen. Ze zijn alle drie dichtgemaakt met gele baksteen en meten aan de buitenkant circa 20 centimeter hoog en 130 centimeter lang. Aan de westelijke zijde zit een vrij brede deuropening van circa 158 centimeter hoog, 100 centimeter breed en 60 centimeter diep.

Binnenin zijn onder de schietgaten, tegen de betonnen vloer, driehoekige uitsparingen (met afgeschuind bovenvlak) aanwezig, bedoeld om de driepoot van een mitrailleur te plaatsen.

• Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper, Collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Batteriekarte Gruppe Nord, Blatt XXVIII, 10/10/1918.

Bron: WOI Relict (1664): Mitrailleurspost 's Heer Willems 14 (Veurne - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele