Geallieerde militaire post

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonnen militaire constructie in een weide tegen de zuidwestelijke flank van de heuvelrug van Mesen, te zien vanaf de Armentierssteenweg, op 200 meter ten zuiden van The Island of Ireland Peace Park, op 250 meter ten zuidoosten van het New Zealand Memorial Park.

Historische beschrijving

Geallieerde constructie uit de Eerste Wereldoorlog van Australische en/of Nieuw-Zeelandse makelij, daterend uit de laatste maanden van 1917 of de eerste maanden van 1918.

Tot aan de Mijnenslag van 7 juni 1917 ligt de plaats van de constructie net vóór de eerste Duitse verdedigingslijn, die op Britse kaarten wordt aangeduid met Ulcer Trench. Op Duitse kaarten wordt de plaats aangeduid als Engländer Wäldchen, vermoedelijk verwijzend naar de houtkant ten westen van de weide (ook op vooroorlogse kaarten te zien).

Na de verovering van de Duitse stellingen op de heuvelkam Wijtschate-Mesen (Mijnenslag, juni 1917) verschuift de frontlijn meer oostwaarts. In het veroverde gebied gaat de Australische en Nieuw-Zeelandse genie aan de slag: nieuwe verdedigingswerken worden opgetrokken, terwijl bestaande Duitse bunkers daar waar interessant worden omgevormd. Er wordt ook ondergrondse accommodatie (waaronder deep dugouts) uitgebouwd.

De betonnen constructie is ten laatste opgetrokken tegen maart 1918. Langsheen de constructie passeert een pad met loopplanken, aldus de stafkaarten. Ter hoogte van de constructie eindigt een afgetakte spoorlijn.

Opvallend is de beperkte binnenruimte van de constructie. Eveneens opvallend is de kleine nis naast de toegang, waarin elektrische bedrading zichtbaar wordt.

Vermoedelijk staat de constructie in verbinding met ondergrondse accommodatie. In War Diaries van de Australische genie is regelmatig sprake van de Messines South Dugout, die in de periode februari - maart 1918 ter hoogte van de constructie wordt uitgegraven en ingericht. In maart 1918 worden in deze deep dugout 110 slaapplaatsen ingericht, soms is er sprake van een inrichting voor 200 man. Mogelijk herbergde de betonnen constructie een kleine generator voor verlichting en ventilatie in de Messines South Dugout. In andere documenten is dan weer sprake van de inrichting op deze plaats van een onbemande test point waar een aantal ingegraven communicatielijnen samenkomen.

Het opschrift ‘Abri Mahieu, 1917’ zou de voorbije jaren aangebracht zijn door een pachter van de weide.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie met rechthoekig grondplan van ca. L. 435 x Br. 365cm onder zadeldak. Het dak is tot meer dan 150cm dik en ook de voormuur (noordoostelijk) heeft een oorspronkelijke dikte van ca. 150cm. De zijmuren zijn ca. 100cm dik, de achtermuur (zuidwestelijk) is ca. 50cm dik. In het dak zitten langs de vier zijden ronde ijzeren buizen.

Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de buitenzijde onderaan zijn indrukken van golfplaten te zien, met een fijne, niet diep uitgesneden golving. Een grote inslag aan noordoostelijke zijde legt een deel van de bewapening bloot, namelijk een roosterwerk van ronde ijzers.

Toegang van ca. 55cm breed aan de zuidwestelijke zijde. De binnenruimte meet ongeveer Br. 150cm x D. 235cm. Tegen het plafond zitten gegolfde ijzeren platen (met fijne, ondiepe golving). In de zuidwestelijke binnenmuur, net naast de toegang is onderaan een nis te zien, waarin elektrische bedrading steekt. Bij de deuropening staat in het zwart geschilderd ‘Abri Mahieu 1917’ (vrij recent aangebracht opschrift).

• OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the western front. A guide to the design, construction and use of concrete pill-boxes 1914-1918, London.
  • OLDHAM P. 2003: Battleground Europe. Messines Ridge. Messines - Wytschaete - St Eloi, Barnsley.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives (CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press): s.n. (Duitse kaart omgeving Heuvelland – Armentières), 25/3/1918; Wytschaetebogen (Stellungskarte N° 10), 2/5/1917; Meesen (Messines) Süd, 22/3/1918.
  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom (CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum):  Ploegsteert, 28SW4, Ed. 4B, 1/4/1917; Ploegsteert, 28SW4, Ed. 5B, 6/3/1918.
  • War Diary, Chief Engineers Australian Corps, februari 1918; 8th Field Company Australian Engineers, februari & maart 1918; 5th Australian Division, maart 1918; 5th Divisional Signals Company, maart 1918 [online], Australian War Memorialhttps://www.awm.gov.au/collection/records/awm4/.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier 4.001/33016/103.1, Geallieerde militaire post (WO I), Armentierssteenweg z.n. (DECOODT H., 2014)
Auteurs: Decoodt, Hannelore