Duitse militaire post Corverbeek

Beschrijving

Duitse betonnen constructie gelegen in het militaire domein Kazerne Steenstraat, aan de rand van het bos, net ten zuiden van de Corverbeek, op circa 3500 meter ten noorden van Poelkapelle. Op 450 meter meer naar het westen liggen de restanten van een andere betonnen constructie.

Historische achtergrond

De Duitsers bouwden het Vrijbos uit tot een goed gecamoufleerd depot. In het bos werden tal van depots voor materialen, munitie en allerhande voorraden ingericht. Een netwerk van spoorlijnen, emplacementen en smalspoorbaantjes doorkruiste het bos. Begraafplaatsen werden in het bos aangelegd, net zoals oefenterreinen, schietstanden en observatieposten. Tot 1917 leek het bos een relatief veilig oord te zijn, zeker in vergelijking met de loopgraven aan het front. Maar vanaf 1917 zou het bos door de vijandelijke artillerie omgetoverd worden in een 'vulkanisch maanlandschap'.

Om het bos te kunnen verdedigen, werden vanaf 1917 Riegels uitgebouwd: dit waren dwarsverbindingen tussen de hoofdstellingen die min of meer van het noorden naar het zuiden liepen. De Riegels waren oost-west gericht. Geholpen met de betonnen versterkingen die her en der in en rond het bos opgetrokken werden, moesten de manschappen de 'vesting' voldoende kunnen verdedigen.

Kenmerken

Bovengrondse betonconstructie, opgetrokken uit betonblokken met een bijkomende muur opgetrokken uit natuursteen aan de zuidwest- en zuidoostelijke zijde. Deze muren werden mogelijk achteraf als bijkomende bescherming toegevoegd. Deze muren zijn bovenaan afgeschuind.

De eigenlijke constructie meet bij benadering 450 op 400 centimeter. Het dak is ongeveer 1 meter dik en lichtjes gebogen. Het plafond binnenin is verstevigd met spoorwegstaven. Aan de noordoostelijke zijde springt de muur ongeveer 1 meter uit om met een sas voor een deuropening te vormen, die 68 centimeter breed is. Via dit sas kan de eigenlijke rechthoekige ruimte betreden worden. In het plafond nabij de deuropening steekt een rechthoekige opening.

• BACCARNE R. & STEEN J. 2002: Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief 1918, s.l.

Bron: WOI Relict (2039): Duitse betonconstructie Corverbeek (Poelkapelle - WOI)