Duitse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Betonnen constructie

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie in een weide op circa 50 meter ten noorden van boerderij Stroombeekstraat nummer 4, op circa 1500 meter ten zuiden van Poelkapelle, in een vlakke, landelijke omgeving.

De constructie, van Duitse makelij, maakte vermoedelijk deel uit van de Wilhelmstellung, een Duitse verdedigingsstelling die hier aan de vooravond van de Derde Slag bij Ieper uitgebouwd was.

Het betreft een vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie met een rechthoekig grondplan van 230 centimeter hoog, 460 centimeter lang en 305 centimeter breed. Het beton is vrij grof samengesteld en gegoten tegen een houten bekisting. In het dak, waarvan de randen iets afgeschuind zijn, zit een vierkant gaatje van 20 op 20 centimeter. Aan de zuidwestkant is een deuropening, die circa 65 centimeter boven de grond begint en 100 centimeter hoog, 60 centimeter breed en 60 centimeter diep is. Binnenin is er één rechthoekige ruimte. In het plafond zijn indrukken van rechte golfplaten met fijne golvingen te zien.

• Mondelinge informatie meegedeeld door Olivier Courtens.
  • Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum, Fonds militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Stellungskarte Diksmuide Süd, Blatt IX, 1/20.000, 20/7/1917.

Bron: WOI Relict (573): Betonnen constructie Stroombeekstraat 4 (Poelkapelle - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore