Belgische mitrailleurpost

Locatiebeschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie in weide tegenover Booitshoekestraat nummer 5, nabij elektriciteitspylonen, op circa 100 meter ten noordoosten van de Bommelarevaart, op circa 1600 meter ten zuidoosten van Wulpen. De omgeving is vlak en landelijk (de autostrade ligt op 600 meter ten zuidoosten).

Historische Achtergrond

Het gaat om een mitrailleurpost van geallieerde makelij, achter de 2de verdedigingslinie.

Kenmerken

Bijna rechthoekige constructie van circa 425 op 440 centimeter, op betonnen fundament, met aan de zuidwestkant een lager toegangsgedeelte van circa 130 op 190 centimeter. De buitenmuren zijn bedekt met dunne betonnen tegels. Er zijn fijne, ronde wapeningsijzers te zien. Het dak lijkt vlak te zijn.

Aan de noordoostkant en zuidoostkant zit telkens een schietopening, die naar buiten toe trapsgewijs verbreedt (tot circa 150 centimeter breed). Deze muren zijn circa 120 centimeter dik. De toegang, die vrij laag zit en circa 70 centimeter breed is, wordt afgeschermd door een lage, L-vormige muur. Een deel van de toegang is dichtgemetseld (vermoedelijk voor het vee). Binnenin is onder ieder schietgat een driehoekige nis te zien (om de driepoot van een mitrailleur te kunnen plaatsen).

• Duitse militaire kaart "Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18".

Bron: WOI Relict (1646): Belgische mitrailleurspost Booitshoekestraat (Wulpen - WOI)