Geallieerde militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Geallieerde bunker

Beschrijving

In de bijgebouwen van boerderij Nieuwpoortsteenweg nummer 194 bevindt zich een betonnen constructie. In de weide op 100 meter ten zuiden van deze boerderij bevindt zich een tweede betonnen constructie. Gelegen op circa 2300 meter ten noordoosten van het centrum van Oostduinkerke, in vlak gebied.

Historische achtergrond

Parallel met de Nieuwpoortsteenweg liep een smalspoor, komende van het kruispunt Kinderlaan – Nieuwpoortsteenweg en lopende richting Oostduinkerke. Ter hoogte van deze boerderij maakte dit spoor nog een aftakking meer westwaarts gericht. In de omgeving van deze boerderij waren talrijke betonnen constructies opgetrokken.

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie met vrij ingewikkeld grondplan. De constructie bestaat uit twee delen: een grotere betonnen constructie waarin zich een kleinere, rechthoekige constructie bevindt. Het beton van de grotere constructie is veel ruwer dan die van de kleinere constructie. Bij allebei de constructies werd het beton gegoten tegen een houten bekisting.

De grotere constructie meet bij benadering 950 centimeter lang en 400 centimeter breed. De muren zijn circa 100 centimeter dik. Er is een ingang aan de zuidwestkant en één in de zuidoosthoek. Deze twee ingangen worden met mekaar verbonden via een gang van circa 125 centimeter breed.

De kleinere constructie meet circa 485 centimeter lang en 360 centimeter breed. Deze constructie bevat één rechthoekige ruimte, met een toegang aan de noordwestkant. Aan de zuidwestkant, waar de muur 60 centimeter dik is, zijn twee rechthoekige vensteropeningen, met uitsparingen voor houten balken (die er af en toe nog in steken). De randen van het plafond zijn binnenin afgeschuind. Aan de buitenkant is bovenaan de zuidwestelijke muur een kroonlijst.

• Kenniscentrum In Flanders Fields Museum, collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18.

Bron: WOI Relict (1105): Geallieerde betonconstructie Nieuwpoortsteenweg 194 (Oostduinkerke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele