Duitse bunker Heiliggeestbos

Beschrijving

In het zuidoostelijk deel van het 'Papenelst'-bos, ook wel 'Heiliggeestbosch' genoemd, staat aan de noordoostelijke rand een stevige betonnen bunker. Meer naar het zuiden zijn betonrestanten van diverse constructies terug te vinden. 'Heiliggeestbosch' bevindt zich ten oosten van de Vierlingen, ten zuidwesten van 'Klein Zillebeke', op circa 900 meter ten zuidoosten van Hill 60.

Hoogstwaarschijnlijk betreft het een Duitse constructie, met bijzonder dikke muren. Hier liep een Duitse stelling, die op Britse stafkaarten aangeduid staat met Impartial Avenue.

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie van circa 430 op 470 centimeter, die deels opengereten is. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting en gewapend met ronde ijzers. De muren zijn vrij dik. De hoeken zijn afgeschuind. Aan de oostelijke zijde is een deuropening, aan de noordelijke zijde een kleinere muuropening, die verbreedt naar buiten toe. Binnenin is er één ruimte, met talrijke nissen en uitsparingen. Er is vermoedelijk een deel van het plafond verdwenen.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Zillebeke, 28NW4 & NE3, 5a, 1/4/1917.

Bron: WOI Relict (1350): Duitse bunker Heiliggeestbos (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore