Britse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Britse schuilplaats

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie in de tuin van huis Kruiskalsijdestraat nummer 26, op 450 meter ten noorden van het rondpunt Kruiskalsijde ("Hell Fire Corner"), op circa 600 meter ten zuiden van de observatiepost van Hussar Farm en op circa twee kilometer ten oosten van de Grote Markt van Ieper. De omgeving is vlak en deels bebouwd.

Historische achtergrond

Het gaat om een typische Britse shelter, een schuilplaats bij een boerderij die op Britse militaire stafkaarten aangeduid werd met Cork Cots. De constructie is hoogstwaarschijnlijk gegoten op half gebogen golfplaten, die binnenin vermoedelijk nog aanwezig zijn.

Kenmerken

Bovengrondse, vrijstaande betonconstructie met rechthoekig grondplan. Het dak van de constructie is half gebogen. Het beton is langs de buitenzijde grotendeels tegen (fijne) golfplaten gegoten (die nog fragmentarisch aanwezig zijn), behalve aan de noordelijke zijde, waar de muur deels tegen een houten bekisting gegoten is. Aan de zuidelijke zijde steekt een ronde opening waarin een buis zit. Aan de noordelijke zijde zit een deuropening, die met een hedendaagse deur afgesloten is. Bovenaan is een rond ijzer (nethaak?) zichtbaar. Aan de oostelijke zijde zit een inslag in het dak.

• CHASSEAUD P. 1998: Topography of Armageddon. A British Trench Map Atlas of the Western Front 1914-1918", East Sussex.

Bron: WOI Relict (831): Britse schuilplaats Kruiskalsijde (Ieper - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore