Britse militaire post 1 Drietorenkasteel

Beschrijving

Op het domein van het Kasteel Drie Torens staan er drie betonnen militaire constructies uit de Eerste Wereldoorlog: een mitrailleurpost in de noordoostelijke hoek van het domein en twee gelijkaardige betonnen constructies aan de zuidelijke rand van het domein. Dit betreft de meest oostelijke constructie van de twee. Het kasteel ligt op circa 800 meter ten westen van de kerk van Brielen, net buiten de dorpskom.

Historische achtergrond

Het dorp van Brielen raakte tijdens de Eerste Wereldoorlog nagenoeg volledig verwoest. Merkwaardig is dat het Chateau des Trois Tours, zoals het kasteel genoemd werd, nauwelijks door de vijandelijke artillerie geraakt werd. Dit kasteel werd in 1915 als hoofdkwartier gebruikt van de 1ste Canadese divisie. Nadien zouden hier nog heel wat bevelhebbers van divisies en brigades hun intrek nemen. Na de oorlog diende het als zetel voor de Ypres League en de Anglo-Belgian Union.

De constructiewijze van de twee betonnen posten aan de zuidelijke rand doet heel sterk denken aan de betonnen medische post van de site John McCrae.

Kenmerken

Twee gelijkaardige betonnen constructies op zo'n 20 meter van mekaar, met een bijna rechthoekig grondplan van circa 680 centimeter lang en 440 centimeter breed. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak van de constructie is effen, de zijmuren (in de lengte) zijn schuin. De deuropening aan de westelijke zijde is circa 75 centimeter breed en wordt geflankeerd door twee schuine steunberen. Binnenin bestaan de constructies uit één ruimte van circa 210 centimeter hoog en 590 centimeter lang. In de meest oostelijke constructie (= onderhavige constructie) zijn er twee luchtgaten bij de ingang te zien. Verder zijn er talrijke uitsparingen voor houten bekleding en enkele ijzeren pinnen. Er is een ijzeren rooster zichtbaar (bewapening beton). In de betonnen vloer is een gootsysteem aanwezig, met twee lange goten tegen de twee zijmuren (in de lengte), waarop telkens haaks twee gootjes van circa 115 centimeter lang, 8 centimeter breed en 5 centimeter diep uitkomen.

• COOMBS R. 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: WOI Relict (710): Britse betonconstructie 1 Drietorenkasteel (Brielen - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele