Britse militaire post Hiele Farm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Britse schuilplaats

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie gelegen tegen een helling in de weide ten noorden van boerderij Rijselstraat nummer 1, op circa 2200 meter ten noordoosten van Wijtschate en op circa 1 kilometer ten zuidoosten van Sint-Elooi. De omgeving is landelijk en heuvelachtig.

Historische achtergrond

Deze Britse betonnen constructie lag iets ten noorden van de Damm-Strasse, zoals de toegangsweg tot het Bayernschloss door de Duitsers genoemd werd. Dit kasteel van Hollebeke werd dan weer door de Britten met White Chateau aangeduid, maar zij hadden het evenzeer over Damm Strasse. De boerderij ten zuiden van de constructie heette bij de Britten Hiele Farm.

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie met nagenoeg rechthoekig grondplan van circa 710 op 280 centimeter. Het dak is aan de westelijke zijde gebogen, aan de oostkant is het dak en de zijmuur deels vernield. Het beton is verstevigd met ronde wapeningsijzers en aan de buitenkant gegoten tegen golfplaten, met fijne, ondiepe golving. Een deel van de constructie werd opgetrokken met langwerpige betonblokken, die binnen tegen de achterwand nog zichtbaar zijn. Ook aan de oostelijke zijde zijn in de inslag aan de buitenkant betonblokken te zien. Een deel van de oostelijke muur binnenin is opgetrokken uit baksteen.

Aan de noordwestelijke zijde zit een deuropening van 160 centimeter hoog, 90 centimeter breed en 70 centimeter diep. De ruimte binnenin meet 180 centimeter hoog, 450 centimeter breed en 300 centimeter lang. Binnenin zijn de indrukken van zware golfplaten (zogenaamde "olifantenplaten") tegen de wanden zichtbaar gebleven. In de achterwand (bestaande uit langwerpige betonblokken) steekt centraal bovenaan een ronde opening.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Wytschaete, 28 SW2, 7c, 10/3/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Batteriekarte Wytschatebogen, 1/20.000, 02.06.1917.

Bron: WOI Relict (812): Britse constructie Rijselstraat 1 (Wijtschate - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Aanvullende informatie

Oorspronkelijk betrof dit een tweeledige betonnen constructie, maar de linkerhelft is vernield (tijdens de Tweede Wereldoorlog?).

De bunker werd eind 1917 opgetrokken als onderdeel van de verdedigingswerken ten noorden van de Messines Ridge. In deze omgeving bij Hiele Farm was er tijdens de Eerste Wereldoorlog een drukke activiteit. Hier waren tijdens de oorlogsmaanden onder meer commandoposten van de infanterie en artillerie gevestigd.

• OLDHAM P. 2014: Armageddon’s Walls. British pill boxes 1914-1918, Barnsley, 201.