Duitse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie, geïntegreerd in de hoevegebouwen van boerderij Neerwaastenstraat 6, op circa 100 meter ten noordoosten van de constructie Neerwaastenstraat 5 en de Wambeek, op circa 4500 meter ten oosten van Wijtschate. De omgeving is landelijk en heuvelachtig.

Historische achtergrond

Deze boerderij werd op Duitse stafkaarten aangeduid met Villa Hügelheim. Ten westen van en bijna evenwijdig met de Neerwaastenstraat hadden de Duitsers een stelling uitgebouwd, die door de Britten met de namen Otira en Omelette bedacht werden. Ter hoogte van de Wambeek trokken de Duitsers in de winter van 1917-1918 heel wat betonnen versterkingen op.

Kenmerken

Grote bovengrondse betonnen constructie, geïntegreerd in hoevegebouwen. De rand van het dak is afgeschuind. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De constructie bevat meerdere ruimtes, die (onder meer) bereikbaar zijn via een deuropening aan de oostkant. Het plafond is verstevigd met ijzeren profielen. De wanden van de vensteropeningen verbreden naar binnen toe.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Wytschaete, 28 SW2, 7c, 10/3/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Batteriekarte Wytschatebogen, 1/20.000, 2/6/1917.

Bron: WOI Relict (1477): Duitse betonconstructie Neerwaastenstraat 6 (Wijtschate - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele