Spoorzate Zonnebeke - Passendale

Beschrijving

De voormalige spoorwegbedding Zonnebeke - Passendale bevat nog verschillende restanten van de Eerste Wereldoorlog, waaronder bunkers van de Flandern I Stellung. De spoorzate werd in 2006 heringericht tussen het dorp van Zonnebeke en Tyne Cot New British Cemetery, en ontsloten aan de hand van onder meer vier informatieborden van het netwerk Oorlog en Vrede in de Westhoek, ter hoogte van de begraafplaats van Zonnebeke, Thames Farm (naast Groenestraat 18), Daring Crossing (ter hoogte van de Schipstraat) en ter hoogte van de kruising met Tynecotstraat.

Tijdens de Derde Slag bij Ieper, meer bepaald tijdens de Slag om Broodseinde begin oktober 1917, trok de Derde en Tweede Australische Divisie langsheen deze spoorwegbedding richting de beruchte Duitse Flandern I Stellung, waarvan er onder meer nog bunkers in de omgeving van de spoorzate en op Tyne Cot Cemetery bewaard gebleven zijn.

Paneel 1 ter hoogte van de begraafplaats van Zonnebeke: "Battle of Broodseinde. The Road to Passchendaele - 4 October 1917": op de infobord wordt het offensief van 4 oktober 1917 geschetst, toen Australische eenheden oprukten richting huidige Tyne Cot New British Cemetery.

Paneel 2 aan de achterkant van Groenestraat 18: "Thames Farm. The Road to Passchendaele - 4th October 1917": dit bord geeft meer uitleg over de restanten van de vlakbij gelegen mitrailleurpost. Door archeologische opgravingen in 2005 kon de oorspronkelijke vorm van de constructie achterhaald worden. De constructie deed dienst als medische post, toen hij op 4 oktober 1917 door Australische eenheden werd ingenomen.

Paneel 3 ter hoogte van de Schipstraat: "Daring Crossing. The Road to Passchendaele - 4 October 1917": In 2005 werden ter hoogte van "Daring Crossing" de funderingen van twee betonnen militaire posten blootgelegd.

Paneel 4 ter hoogte van Tynecotstraat: "A Generation Lost. The Road to Passchendaele - 4 October 1917": dit informatiepaneel vertelt meer over de gigantische verliezen die er tijdens het offensief gevallen zijn.

Bron: WOI Relict (2159): Spoorzate Zonnebeke - Passendale (Zonnebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore