Gedenkkapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Beschrijving

Gelegen langs de Zwarteleenstraat, rechts van huisnummer 59, vlakbij de site van Hill 60, op zo'n 1200 meter ten zuidoosten van Zillebeke.

Historische Achtergrond

Gedenkkapelletje geconstrueerd op initiatief van en door buurtbewoners. Een deel van de gebruikte stenen zijn afkomstig van een abri nabij het kasteel van "Hooge". Het kapelletje werd ingewijd door bisschop Van Gheluwe op 7 oktober 1988.

Kenmerken

Kapel opgetrokken in een perk, dat omzoomd is met grijze betonblokken, met in het midden de inscriptie "07-10-88". De kapel bestaat uit een centrale nis, opgetrokken uit gele baksteen, met daarin een wit beeld van Maria met het kindje Jezus. De rest van de kapel is opgetrokken uit grijze betonblokken, behalve het bovenste gedeelte, dat bestaat uit kiezelsteentjes. In de boog bovenaan staat de tekst "Moeder van Vrede". Bovenaan de bakstenen nis is een stenen kroon als sluitsteen. Onderaan het Mariabeeld zijn de getallen "87" en "88" ingekerfd, van mekaar gescheiden door een weegschaal. Links en rechts van de bakstenen nis zijn nog twee kleinere nissen. Achter het hoofd van het Mariabeeld een gekleurd rond glasraam dat een ster afbeeldt.

Afmetingen perk: 240 centimeter lang, 215 centimeter breed.

Afmetingen kapel: circa 265 centimeter hoog, 215 centimeter lang, 67 centimeter diep.