Reninghelst Churchyard & Extension

Beschrijving

Gelegen rond de kerk van Reningelst op het Reningelstplein. Er ligt een Brits perkje in de oostelijke hoek van het kerkhof, achter de kerk. Daartegenover ligt een ander Brits perk: Reninghelst Churchyard Extension. Vóór het kerkhof staat de gedenkzuil voor de lokale oorlogsdoden. Hier schuin tegenover ligt een voormalige brouwerij met gedenkkapel voor Onze-Lieve-Vrouw van Vrede.

Historische Achtergrond

Reningelst was in Britse handen vanaf de herfst 1914 tot het einde van de oorlog. Het dorp lag voldoende ver van het front om dienst te doen als standplaats van Field Ambulances. Het kerkhof en de Extension werden gebruikt van maart tot november 1915. Toen werd de 'New Military Cemetery' geopend. De helft van de doden van de Extension kwamen om bij Hill 60 (Zillebeke), toen Duitse eenheden er op 1 mei 1915 met chloorgas poogden de kunstmatige heuvel te heroveren. De eenheden van de Britse 5de divisie hielden stand, maar meer dan 300 mannen dienden met gasvergiftiging overgebracht te worden naar Field Ambulances achter het front. Hier in Reningelst werden de gewonden onder meer opgevangen in de 15th Field Ambulance, die in de meisjesschool ingericht was. Op 5 mei lanceerden de Duitsers wel een succesvolle poging tot verovering van Hill 60, wat opnieuw heel wat slachtoffers opleverde. In de weide naast de kerk werden twee militairen geëxecuteerd.

Kenmerken

Reninghelst Churchyard is een perk van twee graven en één special memorial voor doden uit het Verenigd Koninkrijk.

Reninghelst Churchyard Extension werd ontworpen door William H. Cowlishaw. De begraafplaats heeft een langgerekt grondplan met een oppervlakte van circa 630 vierkante meter. Het terrein is nagenoeg vlak en door een rode baksteenmuur omgeven. De ingang springt uit naar voor en is gebogen. De toegang bestaat uit een smeedijzeren poortje geflankeerd door twee rode bakstenen sokkels, afgedekt met witte natuursteen en daarop "Reninghelst Churchyard Extension 1914-1918". Onmiddellijk na de ingang staat het Cross of sacrifice (Type A1). In de binnenmuur rechts zijn de landplaten verwerkt. De graven liggen verspreid over één lange rij, links op de begraafplaats, georiënteerd naar het zuidoosten. Volgens het huidige register liggen er 56 doden uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan 1 Australiër en 55 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waaronder 1 ongeïdentificeerd). Er liggen eveneens nog 2 Britse militairen uit de Tweede Wereldoorlog.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • CHIELENS P. & PUTKOWSKI J. 2000: Unquiet graves. Execution sites of the First World War in Flanders, London.

Bron: WOI Relict (899): Reninghelst Churchyard & Extension (Reningelst - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele