Zuidschote Churchyard

Beschrijving

Ten noorden van de kerk van Zuidschote bevindt zich het Britse militaire ereperk 'Zuidschote Churchyard'. Hier staan eveneens vijf Franse graven uit de Eerste Wereldoorlog en het gemeentelijk oorlogsgedenkteken. In de kerk zijn twee gedenkplaten ingemetseld in de muur ter herinnering aan personen uit de Eerste Wereldoorlog.

Historische achtergrond

Op 'Zuidschote Churchyard' liggen 76 Commonwealth-graven, waarvan er 62 Britten geïdentificeerd konden worden. Alle Commonwealth-graven zijn afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. De Britse "Expeditionary Force" maakte vele slachtoffers tijdens de terugtrekking naar Duinkerken in mei 1940.

Er zijn geen bijkomende gegevens bekend omtrent de vijf naamloze Franse graven uit de Eerste Wereldoorlog. Zuidschote was een frontgemeente en zou het bijgevolg zwaar te verduren krijgen tijdens de oorlog. Tegen eind november 1914, na de Eerste Slag bij Ieper, was het merendeel van de bevolking gevlucht door de zware Duitse beschietingen, die een hoge tol eisten: er waren enkele burgerslachtoffers gevallen, terwijl het dorp tot een ruïne werd herschapen. Enig burgerlijk leven in het dorp werd totaal onmogelijk tijdens en na de gasaanval van 22 april 1915. Het dorp werd reeds vanaf het begin van de oorlog doorkruist met een wirwar aan loopgraven en andere versterkingen, die steeds verder werden uitgebouwd en verbeterd. In Zuidschote werd een belangrijke toevoerlijn richting het front via het spoor (vermoedelijk smalspoor) aangelegd. Deze spoorlijn was een aftakking van de in 1915 aangelegde en later verbeterde spoorlijn Adinkerke-Poperinge. In het vooruitzicht van het groot geallieerd offensief in 1918 werd in het dorp een belangrijk verkeersknooppunt aangelegd, met maar liefst zeven spoorlijnen die naar het front liepen.

Kenmerken

Het militaire ereperk van Zuidschote, ten noorden van de Sint-Leonarduskerk, heeft een driehoekig grondplan. Het ereperk kan betreden worden via twee houten poortjes, links en rechts van de 'Cross of Sacrifice'. Bovenaan de poortjes is "1939" en "1945" ingegrift. De 'Cross of Sacrifice', van het kleinste type (A1) is op een verhoogde rotonde geplaatst (deels uit baksteen, deels uit witsteen). Vlakbij het kruis geeft een metalen Commonwealth War Graves Commission-infoplaat op een lage schuine tafel meer informatie omtrent de begraafplaats.

De graven zijn vrij regelmatig aangelegd in twee perken, allen naar het noorden gericht. Hier liggen 76 militairen begraven, allen omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog: 62 Britten konden geïdentificeerd worden. Voor de Britse graven staan vijf grafzerken voor Franse doden, elk met Frans vlaggetje en een plakkaatje waarop staat "Militaire Français Inconnu - Mort pour la France en 1914-1918". Op Zuidschote Churchyard bevindt zich eveneens het gedenkteken, die de militaire en burgerlijke slachtoffers afkomstig uit Zuidschote en omgekomen tijdens de Eerste of Tweede Wereldoorlog herdenkt.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • BACCARNE R. & STEEN J. 1979: Boezinge 1914-1918. Gasaanval. 2e Slag om Ieper, Wervik.